Стопкадър You tube, Euronews BulgariaБивш зам.-вътрешен министър анализира убийството на Алексей

...
Стопкадър You tube, Euronews BulgariaБивш зам.-вътрешен министър анализира убийството на Алексей
Коментари Харесай

Бивш зам.-вътрешен министър: Властта няма лостове за контрол над МВР и службите

Стопкадър You tube, Euronews Bulgaria

Бивш зам.-вътрешен министър проучва убийството на Алексей Петров.

Разследванията на такива закононарушения като убийството на Алексей Петров са комплицирани и изискват съгласуваност на редица регионални дирекции, структури и основни дирекции. Главният секретар има водеща роля в това, министърът не би трябвало да има роля, защото е политическо лице.

Това сподели специалистът по гранична сигурност и някогашен зам.-министър на МВР Филип Гунев, предаде Euronews Bulgaria.

" Няма справедлива оценка за работата на основния секретар, нормално промяната им идва със промяната на политическите сили.

Подготвяни законови промени плануват орязване на пълномощията на президента да назначава шефове на служби, не изключвам и основният секретар да попадне в обсега на тези промени. Ние сме парламентарна република, по тази причина парламентарният контрол е доста по-добра форма на демократичен контрол, в сравнение с еднолични назначения на президента. Видяхме, че през последните 2 година той злоупотреби в някаква степен с тези си пълномощия, сменяйки шефовете на всички служби по време на служебни държавни управления, когато нямаше явна нужда от това, написа dunavmost.com.

МВР и службите имат доста слаба форма на демократичен контрол в България. Затова, който упражнява политическата власт набързо сменя ръководителите на служби, основния секретар, с цел да може да има някакъв контрол върху тях, защото няма никакви други лостове да ги контролира.

Една промяна може да построи тези лостове. Те са в две направления – едните са в границите на изпълнителната власт към Министерски съвет има съвет по национална сигурност към премиера. У нас това са двама души, а в развитите страни може да са 50-100 души, които упражняват властта и контрола върху тези служби. Другата форма на контрол се реализира от парламентите. Тази форма е да се предотвратят някакви злоупотреби от страна на службите. Към момента не виждам ясна визия от ръководещите по какъв начин да се построи такава система. Идеите им за промяна се свежда до промяна на управленията.

Обменът на информация между службите, в случай че въобще го има се дължи на положителната воля на ръководителите им. Няма построен механизъм за това.

Ще би трябвало да се лобира за спомагателни средства за контрол по границата. ", добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР